Ετικέτες

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ η ΓΛΟΒΙΤΗΣ, ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ '21


Αγρότης που άφησε το καρποφόρο αλέτρι του για να αδράξει το υπερήφανο καρυοφίλι, με το ξέσπασμα της Επαναστάσεως. Αγωνίζεται για μια ελεύθερη Ελλάδα χωρίς αγάδες και τίθεται επικεφαλής σώματος 30 συγχωριανών του.

Το χωριό Γλόγοβα (σήμερα Δρακοβούνι) Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, σύσσωμο συμμετέχει στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Ο Λάμπρος και οι συμπολεμιστές του λαμβάνουν μέρος στις νικηφόρες μάχες Βαλτετσίου, Τρικόρφων, Δερβενακίων, πολιορκίας Αθηνών και στον πόλεμο κατά του Ιμπραήμ, και όπως βεβαιώνουν ενυπογράφως οι Νικηταράς, Γ.Κολοκοτρώνης, Δ.Πλαπούτας, Καν.Δεληγιάννης και Ν.Πετιμεζάς «πολέμησε με διακεκριμένη γενναιότητα, φερόμενος πάντοτε με ευπρέπεια στους ανωτέρους του αρχηγούς…».

Με την αποτίναξη του ζυγού αποσύρεται στο -κατεστραμένο (πυρπολημένο) από τον Ιμπραήμ- χωριό του. Δε διεκδικεί τίποτα, ούτε δέχεται την προσφορά κτημάτων από ένα τσιφλίκι που του προσφέρονται στην Ηλεία, από την Επιτροπή Εκδουλεύσεων και Θυσιών του Αγώνα. Μένει στον τόπο του και δημιουργεί οικογένεια με 4 παιδιά. Η χορήγηση μιας φοράδας από την ανασυγκροτημένη Πολιτεία καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του για την οκταετή επαναστατική συνδρομή του. Η Πολιτεία αναγνωρίζουσα την προσφορά του τού απονέμει τιμητικά τον βαθμό του «Επίτιμου Ανθυπολοχαγού της Φάλαγγος». Ο Λάμπρος Σταθόπουλος ή Γλογοβίτης ήταν ένας γενναίος στον Αγώνα και ανιδιοτελής στην ζωή.

Εκατό χρόνια μετά την έναρξη της επαναστατικής του δράσης, ο εγγονός του Παν. Θ. Λαμπρόπουλος (Καντρής), και οι δισέγγονοί του: Κων. Γ.Πετρόπουλος (Πόταγας) τραυματίας της Μικρασιατικής εκστρατείας, Κων. Π.Πετρόπουλος (Μάστορας), Δημ.Χ. Χρονόπουλος (του Κρίκου), ο Κωνσταντής Ν. Χρονόπουλος (Κουτάλας) και Κων.Χ.Χρονόπουλος, πολεμούν τους ίδιους εχθρούς μ’ εκείνον, στον τιτάνιο Αγώνα της Ελλάδος για την απελευθέρωση της Ιωνίας.

Τέλος, οι δισέγγονοί του : Παν. Β.Λαμπρόπουλος ετραυματίσθη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Δεκ.1940 και δυστυχώς εφονεύθη το 1944 από τον ΕΛΑΣ (ανήκε στην οργάνωση 5/42 του συνταγματάρχου Δημ. Ψαρρού), ο Νικ.Γεωρ.Πετρόπουλος πολέμησε στα Οχυρά Ρούπελ το 1941, ενώ ο Θεόδωρος Π.Λαμπρόπουλος που υπηρετούσε στον Εθνικό Στρατό, ετραυματίσθη στο Γράμμο το 1948.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου